Wijzers van de klok - graden berekenen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Wijzers van de klok - graden berekenen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Wijzers van de klok - graden berekenen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Wijzers van de klok - graden berekenen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Wijzers van de klok - graden berekenen
 • stompe hoek
 • scherpe hoek
 • gestrekte hoek
 • volle hoek
 • rechte hoek
 • graden
 • hoek wijzers klok bepalen

  Theorie

Uitdaging

Is het je weleens opgevallen dat als je klokkijkt, dat de twee wijzers van de klok een bepaalde hoek maken? En dat deze hoek op een ander moment van de dag steeds anders is?

In deze theorie behandelen we de verschillende soorten hoeken en leggen we je uit hoe je de hoek tussen de twee wijzers op een klok kunt bepalen.

Methode

Hoeken

Hoeken meten we in graden. Een hoek van 90 graden noemen we een rechte hoek. 90 graden schrijven we als 90°. Een hoek die kleiner dan 90° is, wordt een scherpe hoek genoemd. Een hoek die groter dan 90° is, wordt een stompe hoek genoemd. Als 2 benen in elkaars verlengde liggen noem je een hoek een gestrekte hoek. Een gestrekte hoek is een hoek van 180°. Als een hoek helemaal rond gaat spreek je van een volle hoek. Een volle hoek is een hoek van 360°.

 

Wijzers van de klok

Hoeken komen overal voor. Bijvoorbeeld de wijzers van een klok. De twee wijzers vormen altijd een hoek. Allebei de wijzers zijn de benen en het middelpunt van de klok is het hoekpunt. Je kunt berekenen hoe groot de hoek is die de twee wijzers maken.

De grote wijzer maakt een heel rondje in 60 minuten. Een heel rondje is een volle hoek en dus 360°. Dit betekent dat de grote wijzer $$\frac{360°}{60 \mbox{ minuten}} = 6°$$ per minuut draait.

De kleine wijzer maakt een heel rondje (en dus 360°) in 12 uur. Dit is gelijk aan 12 · 60 = 720 minuten. Dit betekent dat de kleine wijzer $$\frac{360°}{720 \mbox{ minuten}} = 0,5°$$ per minuut draait.

Als je nu wilt berekenen wat de hoek tussen de wijzers is om 10 over 3, dan neem je de volgende stappen:

 • Stap 1: Bereken hoeveel graden de grote wijzer is gedraaid, gezien vanuit de verticale stand. Het is 10 over 3 en dus is de grote wijzer 10 minuten gedraaid. De grote wijzer draait 6° per minuut, dus de grote wijzer is 10 · 6° = 60° gedraaid.
 • Stap 2: Bereken hoeveel graden de kleine wijzer is gedraaid, gezien vanuit de verticale stand (dus vanaf het punt dat de wijzer op 12 uur stond). De kleine wijzer is 3 uur en 10 minuten gedraaid. Dit is gelijk aan 3 · 60 + 10 = 190 minuten. De kleine wijzer draait 0,5° per minuut, dus de wijzer is 190 · 0,5° = 95° gedraaid.
 • Stap 3: Bereken de hoek tussen de wijzers. Dit is het verschil tussen de zojuist berekende hoeken. In dit voorbeeld is dat dus 95° - 60° = 35°.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een rechte hoek is 90°
 • Een gestrekte hoek is 180°
 • Een volle hoek is 360°
 • Een scherpe hoek is kleiner dan 90°
 • Een stompe hoek is groter dan 90°
 • De grote wijzer van een klok draait $$\frac{360°}{60 \mbox{ minuten}} = 6°$$ per minuut.
 • De kleine wijzer van een klok draait $$\frac{360°}{720 \mbox{ minuten}} = 0,5°$$ per minuut.

  Voorbeeldvraag

Hoe groot is de hoek tussen de wijzers om 14:14?

 

Uitwerking:

Als het 14:14 uur is, dan is het dus 14 over 2 in de middag. De grote wijzer staat dus op 14 minuten en de kleine wijzer is dan dus iets voorbij de 2 (het is namelijk niet 14:00 uur maar al 14 minuten later).

De grote wijzer is 14 minuten gedraaid vanaf het verticale punt, 14 · 6° = 84°. De kleine wijzer is 2 uur en 14 minuten gedraaid. Dit is gelijk aan 2 · 60 + 14 = 134 minuten. De kleine wijzer is 134 · 0,5° = 67° gedraaid. De hoek tussen beide wijzer is het verschil, namelijk 84° - 67° = 17°.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.