Rekenen met machtsfuncties en machtsgrafieken herkennen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Rekenen met machtsfuncties en machtsgrafieken herkennen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Rekenen met machtsfuncties en machtsgrafieken herkennen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Rekenen met machtsfuncties en machtsgrafieken herkennen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Rekenen met machtsfuncties en machtsgrafieken herkennen
  • rekenen met machtsfuncties
  • machtsgrafieken herkennen

  Theorie

Uitdaging

Een machtsfunctie heeft de vorm f(x) = axn. Uit de functie kun je de vorm van de grafiek opmaken.

Methode

Een voorbeeld van een machtsformule is y = 2x5 en een voorbeeld van een machtsfunctie is f(x) = 2x5.

Een machtsfunctie bestaat uit een macht (bijvoorbeeld x2x5 of x20) vermenigvuldigd met een getal (bijvoorbeeld 1, 2 of 0,5). Je kunt in het algemeen stellen dat een machtsfunctie een functie is van de vorm f(x) = axn.

Ook bij machtsfuncties kun je een grafiek tekenen. Aan de functie kun je zien welke vorm de grafiek heeft. Hoe je dit kunt zien, behandelen we hier.

n is een even getal
Laten we beginnen met het exponent n. Neem de machtsfunctie h(x) = 2x4. Een tabel bij deze functie is:

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} x &-2 & -1 & 0 & 1 & 2  \T \\\hline h(x)& 32 & 2 & 0 & 2 & 32 \end{array}$$

In de tabel kun je al zien dat de grafiek links en rechts van de y-as gespiegeld is. Dit is te verklaren aan de hand van de exponent n. Als je namelijk h(x) = 2x4 berekent voor x = -2, dan krijg je $$h(-2) = 2 \cdot (-2)^4 = 2 \cdot -2 \cdot -2 \cdot -2 \cdot -2 = 32$$.
min $$\cdot$$ min = plus
min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min = plus
min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min $$\cdot$$ min = plus

Als je een even aantal negatieve getallen met elkaar vermenigvuldigd, dan komt er een positief getal uit. Dus als de exponent n een even getal is (2, 4, 6, 8 enz.) dan maakt het niet uit of je x = -2 of x = 2 invult, je krijgt er hetzelfde antwoord uit. 

De grafiek van h(x) = 2x4 kun je hierboven zien. De grafiek lijkt op een parabool, maar is net even anders. Iedere machtsfunctie axn, waarbij de exponent een even getal is, krijgt deze vorm. 

Maar wat is dan de invloed van a? Dit werkt net zoals bij een kwadratische functie. Bij een kwadratische functie bepaald de a of de grafiek een dal- of een bergparabool is. Als a negatief is, dan krijg je een bergparabool, is positief, dan krijg je een dalparabool. Hetzelfde geldt voor machtsfuncties. De grafiek van een machtsfunctie is geen parabool, maar lijkt wel op een parabool. Als de a in de machtsfunctie negatief is, dan heeft de grafiek van deze functie de vorm van een berg. Als de a in de machtsfunctie positief is, dan heeft de grafiek van deze funcite de vorm van een dal.

Kortom: In de functie f(x) = axn, als n een even getal is, dan wordt de grafiek van de machtsfunctie gespiegeld in de y-as. Is een positief getal, dan heeft de grafiek de vorm van een dal. Is a een negatief getal, dan heeft de grafiek de vorm van een berg.
Daarnaast ligt de top van deze grafieken altijd in de oorsprong (0,0).

n is een oneven getal
Als n een oneven getal is, dan zien de grafieken er compleet anders uit. Neem bijvoorbeeld k(x) = 2x5

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} x &-2 & -1 & 0 & 1 & 2  \T \\\hline k(x)& -64 & -2 & 0 & 2 & 64 \end{array}$$

Doordat n een oneven getal is, krijg je voor een negatieve x ook een negatieve uitkomst van de macht. Hier maakt het dus wel een verschil als je x = -2 of x = 2 invult. De grafiek die hierbij hoort kun je hierboven zien. Iedere grafiek van een machtsfunctie met voor n een oneven getal krijgt deze vorm. Het bijzondere van deze grafieken is dat deze puntsymmetrisch zijn rondom het punt (0,0).

De a in de functie heeft echter ook hier invloed. Als namelijk negatief is, gebeurt er dit:
m(x) = -2x5
$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} x &-2 & -1 & 0 & 1 & 2  \T \\\hline m(x)& 64 & 2 & 0 & -2 & 64 \end{array}$$

Hierdoor wordt de grafiek dus omgedraaid, zoals je ook in het figuur hierboven kun zien.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Als n een even getal is, dan is de grafiek gespiegeld in de y-as
  • Als n een oneven getal is, dan is de grafiek puntsymmetrisch rondom de oorsprong (0,0)
  • xa · xb = xa + b
  • $$\frac{x^a}{x^b}=x^{a-b}$$
  • (xa)b = xa·b

  Voorbeeldvraag

Maak op aparte figuren een schets van de grafiek van de volgende functies:

a. f(x) = -3x5

b. k(x) = 5x8

c. i(x) = 2x3

d. p(x) = -9x4

 

Uitwerking

Zie de figuren voor de schetsen.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.