Introductie van hoekpunten, zijden en diagonalen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Introductie van hoekpunten, zijden en diagonalen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Introductie van hoekpunten, zijden en diagonalen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Introductie van hoekpunten, zijden en diagonalen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Introductie van hoekpunten, zijden en diagonalen
 • hoekpunten
 • veelhoeken
 • vlakke figuren
 • diagonaal
 • zijden
 • hoekpunten benoemen

  Theorie

Uitdaging

Vaak zien we figuren met hoeken. Een vierhoek heeft bijvoorbeeld 4 hoekpunten en 4 zijden, een vijfhoek heeft 5 hoekpunten en 5 zijden en een zeshoek heeft 6 hoekpunten en 6 zijden.

In deze theorie leer je hoe je in vlakke figuren hoeken kunt benoemen, zijden kunt benoemen en wat een diagonaal is.

Methode

Hoekpunten

Hoekpunten in figuren geven we vaak een naam. Hiervoor gebruiken we hoofdletters zoals A, B, C en D. Neem bijvoorbeeld een vierkant met de hoeken A, B, C, en D.

Er zijn regels bedacht voor het benoemen van hoekpunten in een figuur. Je begint altijd met de letter die het eerste in het alfabet komt linksonderin te zetten. Let op! Dit hoeft niet altijd A te zijn. Je kunt ook het vierkant KLMN tekenen bijvoorbeeld. De letter K is dan de letter die het eerst in het alfabet komt.

De eerste letter zet je in een hoek linksonderin het figuur. Vervolgens ga je tegen de klok in rond het figuur en geef je de hoeken die je tegenkomst steeds de volgende letter in alfabetische volgorde.

Zijden

De hoekpunten van dit vierkant zijn met elkaar verbonden. De lijnstukken tussen de hoekpunten noem je zijden. In het vierkant ABCD zitten dus zijden AB, BC, CD en AD.

Bij het benoemen van de zijde zet je altijd de letters in alfabetische volgorde, dus AB en BC, en niet BA of CB.

Wanneer er staat: AB = 5 cm, betekent dit dat de zijde van A naar B 5 centimeter lang is.

Diagonalen

Je zou ook de hoekpunten B en D met elkaar kunnen verbinden. Je krijgt dan een lijnstuk tussen twee hoekpunten die door het figuur heen gaat. Dit noem je een diagonaal. In het vierkant ABCD kun je twee diagonalen tekenen, namelijk AC en BD.

Als je twee hoekpunten met elkaar verbindt, ontstaat er óf een zijde óf een diagonaal.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een vierkant heeft 4 hoekpunten en 4 zijden.
 • Een vijfhoek heeft 5 hoekpunten en 5 zijden.
 • Een zeshoek heeft 6 hoekpunten en 6 zijden.
 • Elk hoekpunt kun je benoemen met een letter. De naam van de zijde is de naam van beide hoekpunten samen.
 • Twee hoekpunten die schuin tegenover elkaar liggen, kun je verbinden. De lijn die ontstaat is een diagonaal.

  Voorbeeldvraag

a. Hoeveel hoekpunten kun je ontdekken?

b. Stel dat er een lijn zou lopen tussen hoekpunt en hoekpunt D. Hoe noem je het lijnstuk AD?

c. Hoeveel zijden kun je vanuit hoekpunt C tekenen? En hoeveel diagonalen?

 

Uitwerking

a. Dit figuur heeft 5 hoekpunten, namelijk A, B, C, D en E.

b. Lijnstuk AD is een lijn tussen 2 hoekpunten en loopt door de figuur heen. Dit is dus een diagonaal.

c. Vanuit punt C zijn er 2 zijden, namelijk zijden BC en CD. Vanuit dit hoekpunt kun je daarnaast ook nog 2 diagonalen tekenen, namelijk AC en CE.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.