Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place)

Wil jij online oefenen met het onderwerp Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place)? Of wil je andere engels onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place)

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place), met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place)
  • bijwoorden van plaats
  • bijwoorden van tijd

  Theorie

Uitdaging

Naast bijwoorden van frequentie (adverbs of frequency = always, sometimes, never, ...) is het ook belangrijk om te weten wat bijwoorden van tijd en plaats (yesterday, next weekend, in hospital, at home) zijn en op welke plek in de zin deze woorden horen te staan.

In dit onderwerp leggen we je uit wat de functies zijn van bijwoorden van tijd en plaats en wat de juiste posities van deze bijwoorden in een zin zijn.

Methode

Bijwoorden van tijd en plaats (adverbs of time and place) maken duidelijk wanneer of waar iets plaatsvindt.

  • Bijwoorden van tijd (adverbs of time) geven een moment in de tijd aan, in het verleden, in het heden of in de toekomst. Door te vragen: Wanneer? vindt je het bijwoord van tijd in de zin. Een bijwoord of bijwoordelijke bepaling van tijd kan uit meerdere woorden bestaan (bijv. vorige week, afgelopen zomer, drie dagen geleden).
  • Bijwoorden van plaats (adverbs of place) geven een plaats of locatie aan. Door te vragen: Waar? vind je het bijwoord van plaats in de zin.

 

Je bent gewend om in het Nederlands een bijwoord van tijd vooraan of halverwege de zin te zetten, zoals bijvoorbeeld in de volgende zinnen:

- Vorige week deed ik boodschappen voor mijn broer.
- Ik deed vorige week boodschappen voor mijn broer.

In de Engelse taal staat een bijwoord van tijd meestal juist achteraan de zin:

- I bought groceries for my brother last week.

Alleen als je nadruk wilt leggen op het moment (op het bijwoord van tijd), dan staat deze vooraan:

- Last week, I bought groceries for my brother.

 

Een bijwoord van plaats staat meestal ook achteraan de zin:

- I bought groceries for my brother at the supermarket.

Alleen als je nadruk wilt leggen op de plaats (op het bijwoord van plaats), dan staat deze vooraan:

- At the supermarket I bought groceries for my brother.

 

Heb je naast een bijwoord van tijd (een tijdsaanduider) ook een bijwoord van plaats (een plaatsaanduider) in de zin staan, dan geldt de regel: P.V.T. = Plaats Vóór Tijd.

- I saw a racoon running across the street (= plaatsaanduider) some days ago (= tijdsaanduider).
- We were playing tennis in the backyard (= plaatsaanduider) yesterday (= tijdsaanduider).

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Bijwoorden van tijd (adverbs of time) en bijwoorden van plaats (adverbs of place) staan:

  1. Achteraan de zin;
  2. Tenzij je ze wilt benadrukken, dan staan ze vooraan;
  3. En als ze beide in een zin staan, dan staat Plaats Vóór Tijd.

  Voorbeeldvraag

Zet de woorden in de juiste volgorde om een correcte zin te maken.

1. Vondelpark - I - soccer - agreed - next - in the - to play- with - Sunday - some friends
2. in - my - lives - Switzerland - father
3. first human - in 1969 - Neil Armstrong - was - on the moon - to set foot - the

 

Uitwerking

1. I agreed to play soccer with some friends in the Vondelpark next Sunday.
2. My father lives in Switzerland.
3. Neil Armstrong was the first human to set foot on the moon in 1969.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.