Ik-vorm van het werkwoord

Wil jij online oefenen met het onderwerp Ik-vorm van het werkwoord? Of wil je andere nederlands onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Ik-vorm van het werkwoord

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Ik-vorm van het werkwoord, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Ik-vorm van het werkwoord
  • ik-vorm
  • ik-vorm van het werkwoord

  Theorie

Uitdaging

Wat is de ik-vorm van het werkwoord en wanneer gebruik je deze?

Methode

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de ik-vorm:

Werkwoord: Lachen
Ik-vorm: Lach

Werkwoord: Vinden
Ik-vorm: Vind

Werkwoord: Graven
Ik-vorm: Graaf

Bij het laatste voorbeeld is de regel v naar f toegepast en van een lange klinker naar twee klinkers toegepast. Zo is de ik-vorm niet ik grav, maar ik graaf.

 

Zo zijn er 4 manieren waarop je de ik-vorm soms moet aanpassen:

 

1 - Klinker erbij

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat, dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft.

Werkwoord: Lopen
Ik-vorm: Loop (niet lop)

Werkwoord: Vragen
Ik-vorm: Vraag

 

2 - Een medeklinker weghalen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat, dan haal je één van die medeklinkers weg.

Werkwoord: Willen
Ik-vorm: Wil (niet will)

Werkwoord: Liggen
Ik-vorm: Lig

 

3 - Letter veranderen

Als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. De z verandert in een s. De v verandert in een f.

Werkwoord: Blazen
Ik-vorm: Blaas (niet blaz)

Werkwoord: Kluiven
Ik-vorm: Kluif

 

4 - Alleen de n weghalen

Als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde staan, dan haal je ook een van die klinkers weg.

Werkwoord: Gaan
Ik-vorm: Ga (niet gaa)

Werkwoord: Staan
Ik-vorm: Sta

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De ik-vorm is in veel gevallen te vinden door -en van het werkwoord af te halen, maar in sommige gevallen werkt dit niet.
  • Klinker erbij: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een lange klinker + een medeklinker staat (bijvoorbeeld bij lopen: lop-en), dan komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft (ik loop)
  • Medeklinker weghalen: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een korte klinker + twee medeklinkers staat (bijvoorbeeld bij kussen: kuss-en), dan haal je één van die medeklinkers weg (ik kus)
  • Letter veranderen: als voor de laatste letters van het werkwoord (-en) een z of een v staat, dan verandert deze laatste letter. De z wordt een s. De v wordt een f
  • Alleen de n weghalen: als een werkwoord niet eindigt op -en maar wel op -n, dan haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Indien er dan nog twee dezelfde klinkers aan het einde staan (bijvoorbeeld bij gaan: gaa-n), dan haal je ook een van die klinkers weg (ik ga)

  Voorbeeldvraag

Wat is de ik-vorm van de volgende werkwoorden?

a. klimmen - .....
b. vergaan - .....
c. schaven - .....

 

Uitwerkingen

a. klim (voor -en staat een korte klinker + twee medeklinkers, dan haal je één van die medeklinkers weg)

b. verga (het werkwoord eindigt op -n, dus haal je alleen de n weg om tot de ik-vorm te komen. Er staan nog twee dezelfde klinkers aan het einde, dus haal je een van die klinkers weg)

c. schaaf (hier pas je 2 regels toe: voor -en, staat een v, die verander je in een f. Hier staat ook een lange klinker + een medeklinker, dus komt er een klinker bij zodat de klank lang blijft)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.