Negatieve breuken herleiden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Negatieve breuken herleiden? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Negatieve breuken herleiden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Negatieve breuken herleiden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Negatieve breuken herleiden
 • rekenen met negatieve getallen
 • negatieve breuken
 • rekenen met breuken

  Theorie

Uitdaging

Als je negatieve breuken wilt vereenvoudigen, zijn er bepaalde regels waar je je aan moet houden. Door het opvolgen van deze regels zullen breuken er netter en overzichtelijker uitzien.

Hoe dit werkt leggen we je hier uit.

Methode

Regels bij het vereenvoudigen van negatieve breuken:

 • Bij het vereenvoudigen van een negatieve breuk laat je het minteken niet in de teller of noemer staan maar zet je het minteken voor de breuk (als de noemer óf de teller negatief was) of laat je het min-teken weg (als de noemer én de teller negatief waren);
 • Als er zowel in de teller als in de noemer een minteken staat, dan kan je het minteken weglaten.
 • Als er alleen in de teller óf in de noemer een minteken staat, dan zet je het minteken voor de breuk.
 • Deel de breuk door de grootste gemeenschappelijke deler.

In het geval van $$\frac{-2}{-5} (= \frac{2}{5})$$ kun je het minteken weglaten, maar in het geval van $$\frac{-2}{5} (= \frac{2}{-5}) $$ zet je het minteken dus voor de breuk: $$-\frac{2}{5}$$.

Wanneer je de breuk $$\frac{-5}{20}$$ vereenvoudigt plaats je het minteken voor de breuk: $$-\frac{5}{20}$$. Vervolgens deel je de breuk door de grootste gemeenschappelijke deler, in dit geval 5. Dus $$\frac{-5}{20} = -\frac{5}{20} = -\frac{1}{4}$$.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Bij het vereenvoudigen van een negatieve breuk laat je het minteken niet in de teller of noemer staan maar zet je het minteken voor de breuk of laat je het weg.
 • Als er zowel in de teller als in de noemer een minteken staat, dan kan je het minteken weglaten.
 • Als er alleen in de teller of in de noemer een minteken staat, dan zet je het minteken voor de breuk.
 • Deel de breuk door de grootste gemeenschappelijke deler.

  Voorbeeldvraag

Vereenvoudig de breuk zo ver mogelijk en haal de helen eruit als dat kan.

a. $$\frac{-8}{32}$$

b. $$\frac{48}{-15}$$

c. $$\frac{-60}{-12}$$

 

Uitwerking

a. $$\frac{-8}{32} = -\frac{8}{32} = -\frac{1}{4}$$

b. $$\frac{48}{-15} = -\frac{48}{15} = -3\frac{3}{15} = -3\frac{1}{5}$$

c. $$\frac{-60}{-12} = \frac{60}{12} = 5$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.