Gevorderd - regelmaat in verbanden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - regelmaat in verbanden? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - regelmaat in verbanden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - regelmaat in verbanden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - regelmaat in verbanden

  Theorie

Uitdaging

Als er een regelmatig in een verband zit (bijvoorbeeld dat iemand ieder uur steeds hetzelfde bedrag meer aan salaris verdiend), dan kun je daarvan een formule in woorden opschrijven.

Hoe dat precies werkt en wat je daaraan hebt, leggen we je uit in deze theorie.

Methode

De algemene vorm voor een standaard (lineaire) formule (of functie) is ax b. Je gaat hier alleen maar oefenen met het opstellen van standaard (lineaire) woordformules.

Stappenplan opstellen van woordformules

 • Stap 1: Lees de vraag goed en haal de a uit de tekst.

  a = met hoeveel verandert de waarde van y als er 1 x bijkomt.
  Meestal wordt dit in de tekst aangegeven als het aantal wat eraf gaat of erbij komt.
  Dit getal wordt ook wel het hellingsgetal genoemd.

 • Stap 2: Lees de vraag goed en haal de b uit de tekst.

  b = het getal wat je zou overhouden bij x = 0.
  In de tekst wordt dit vaak aangegeven met de tekst eenmalig of starttarief.
  Als er een vast bedrag is of een starttarief, dan is dit de constante. De constante blijft altijd gelijk.

 • Stap 3: Schrijf de formule voor jezelf op in de vorm van y = ax + en schrijf de woorden voluit (dus niet losse letters maar gewoon in woorden wat het is).

Voorbeeld

Stel dat een schilder 30 euro vraagt voordat hij bij je komt schilderen en daarnaast nog 10 euro per uur. Wat is dan de formule waarmee je uitrekent hoeveel je aan de schilder moet betalen?

 • Stap 1: het hellingsgetal (de a) is hier het uurtarief van 10 euro.
 • Stap 2: de constante is het starttarief van 30 euro.
 • Stap 3: kosten = starttarief + aantal uur · uurtarief

Dus de woordformule is: Kosten = 30 + aantal uur · 10

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Stappenplan opstellen van woordformules

 • Stap 1: Lees de vraag goed en haal de a uit de tekst.
 • Stap 2: Lees de vraag goed en haal de b uit de tekst.
 • Stap 3: Schrijf de formule voor jezelf op in de vorm van y = ax + en schrijf de woorden voluit (dus niet losse letters maar gewoon in woorden wat het is).
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.