Machten met de rekenmachine en de wetenschappelijke notatie

Wil jij online oefenen met het onderwerp Machten met de rekenmachine en de wetenschappelijke notatie? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Machten met de rekenmachine en de wetenschappelijke notatie

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Machten met de rekenmachine en de wetenschappelijke notatie, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Machten met de rekenmachine en de wetenschappelijke notatie
 • wetenschappelijke notatie
 • rekenmachine
 • grondtal
 • machten en de rekenmachine
 • rekenen met machten

  Theorie

Uitdaging

In formules komen vaak machten voor. Machten kun je berekenen met je rekenmachine, maar hiervoor moet je wel zorgvuldig te werk gaan. We gaan hier een aantal regels doornemen over machten en je rekenmachine.

Daarnaast gebruiken we machten van 10 om grote getallen korter op te schrijven. Deze manier van schrijven noemen we de wetenschappelijke notatie.

Methode

Met behulp van je rekenmachine kun je machten gemakkelijk berekenen.

 • Je gebruikt hier de ^-toets voor. Als het grondtal negatief is dan moet je haakjes gebruiken bij het intikken van de som.

  De haakjes hebben invloed op de uitkomst, zo is -1^6 = -1 en (-1)^6 = 1. Wat machten betreft houden rekenmachines zich aan de juiste rekenvolgorde. Een rekenmachine 'weet' dat het berekenen van een macht vóór vermenigvuldigen gaat. Daar hoef je dus zelf geen rekening mee te houden.

 • Bij een macht van 10 is de exponent gelijk aan het aantal nullen.

  Zo is 103 = 1.000 en 106 = 1.000.000.

  De macht van 10 wordt gebruikt om getallen in de wetenschappelijke notatie te zetten. In deze notatie ligt het eerste getal altijd tussen de 1 en de 10. Voorbeeld: 452.000 wordt in de wetenschappelijke notatie geschreven als 4,52 · 105 en niet als 45,2 · 104 aangezien 45,2 groter is dan 10.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • In de wetenschappelijke notatie moet het eerst getal tussen de 1 en 10 liggen.
 • Bij een macht van 10 is de exponent gelijk aan het aantal nullen.
 • ls het grondtal negatief is dan moet je haakjes gebruiken bij het intikken van de som.

  Voorbeeldvraag

a. Schrijf 385.000.000 in de wetenschappelijke notatie.

b. Schrijf 2,56 · 107 in de gewone notatie.

 

Uitwerking

a. Het getal moet tussen de 1 en 10 zijn. Dus dat wordt 3,85. Vervolgens tel je hoeveel plaatsen de komma op schuift, dit is 8 plaatsen. 3,85 · 108.

b. 25.600.000. De komma moet 7 plaatsen opschuiven.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.