Basis - inhoudseenheden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - inhoudseenheden? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - inhoudseenheden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - inhoudseenheden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - inhoudseenheden
  • inhoudsmaten
  • inhoudseenheden
  • inhouden

  Theorie

Uitdaging

Alle objecten hebben een inhoud, zoals bijvoorbeeld een kubus. Een inhoudseenheid zegt iets algemeens over drie zaken; de hoogte, breedte en lengte van een object. Inhoudseenheden worden daarom aangeduid als iets tot de 3e macht, zoals cm3. We spreken dit uit als kubieke centimeter. Maar liters en centiliters zijn ook inhoudsmaten. Deze verschillende maten kunnen ook in elkaar omgeschreven worden.

In deze theorie leer je om de verschillende inhoudsmaten (of inhoudseenheden) om te rekenen naar andere inhoudsmaten.

Methode

In de afbeelding zie je de 'inhoudseenheden balk'. Aan de hand van deze balk weet je precies hoe je van de ene inhoudseenheid naar de andere kan gaan. Bijvoorbeeld als je van cm3 naar m3 gaat.

De verschillen tussen de stappen is een factor 1000. Je moet dan met elk stapje de komma 3 plaatsen verschuiven. Dit kun je eenvoudig onthouden door het kleine drietje wat boven de inhoudsmaat staat. Als er geen cijfer boven de eenheid staat, dan verschuift de komma maar 1 plekje opzij. Hier vermenigvuldig en deel je met een factor 10. Je moet onthouden dat 1 dm3 overeenkomt met 1 L en dat 1 cm3 overeenkomt met 1 mL.

Onthoud dat de volgorde van groot naar klein, of het nou gaat om meters of liter, als volgt is:

kilo... - hecto... - deca - meter/liter - deci... - centi... - mili...

Op de puntjes kun je meter of liter invullen.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • 1 dm3 = 1 L
  • 1 cm3 = 1 mL

  Voorbeeldvraag

Vul de juiste antwoorden in:

a. 38 mL = ... dL

b. 50 L = ... daL

c. 0,237 hL = ... dL

d. 15 kL = ... L

e. 20 L = ... dm3

f. 43 mL = ... cm3

g. 5.000 cm3 = ... m3

h. 38,54 hm3 = ... dam3

i. 0,318 mm3 = ... dm3

j. 0,0000005 km3 = ... m3

 

Uitwerking

a. 38 mL = 0,38 dL

b. 50 L = 5 daL

c. 0,237 hL = 237 dL

d. 15 kL = 15.000 L

e. 20 L = 20 dm3

f. 43 mL = 43 cm3

g. 5.000 cm3 = 0,005 m3

h. 38,54 hm3 = 38.540 dam3

i. 0,318 mm3 = 0,000000318 dm3

j. 0,0000005 km3 = 500 m3

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.