Rationale getallen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Rationale getallen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Rationale getallen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Rationale getallen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Rationale getallen
 • gehele getallen
 • natuurlijke getallen
 • breuken
 • ratio
 • rationale getallen
 • soorten getallen

  Theorie

Uitdaging

Er zijn verschillende soorten getallen. Zo zijn er natuurlijke getallen, gehele getallen en breuken. Dit zijn allemaal rationale getallen.

In deze theorie leggen we je alles uit over rationale getallen.

Methode

Rationale getallen zijn op te delen in natuurlijke getallen, gehele getallen en breuken.

Natuurlijke getallen

 • Dit zijn alle getallen die hoger of gelijk zijn aan 0 zonder decimalen achter de komma, zoals: 0, 1, 2, 3, ... De getallen 193 en 12.451.015 zijn bijvoorbeeld ook natuurlijke getallen.

Gehele getallen

 • Dit zijn alle getallen, onder en boven en gelijk aan 0, zonder decimalen achter de komma, zoals -2, -1, 0, 1 ,2, ... De getallen -806 en 541 zijn bijvoorbeeld ook gehele getallen, maar 40,6 en -3,25 niet.

Breuken 

 • Een breuk bestaat uit een teller en een noemer, met een deelstreep ertussen. Het is een getal gedeeld door een ander getal (en er kan ook een heel getal voor staan).

  $$\mbox{Breuk}=\frac{\mbox{Teller}}{\mbox{Noemer}}$$

Handige regel!

 • Rationale getallen zijn alle getallen die te schrijven zijn als een breuk.

  Bijvoorbeeld: $$8\frac{4}{5}$$, $$\mbox{-5}$$ en $$\mbox{88}$$ zijn rationale getallen, want ze zijn allemaal deelbaar (op te schrijven als een breuk):

  $$8\frac{4}{5}$$ = $$\frac{40}{5} + \frac{4}{5} $$ = $$\frac{44}{5}$$
  $$\mbox{-5}$$ = $$\frac{-5}{1}$$
  $$\mbox{88}$$ = $$\frac{88}{1}$$

  Alle natuurlijke en gehele getallen vallen dus ook binnen deze regel!

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Rationale getallen zijn alle getallen die te schrijven zijn als een breuk.
 • $$\mbox{Breuk}=\frac{\mbox{Teller}}{\mbox{Noemer}}$$
 • De teller en de noemer zijn gehele getallen.
 • De noemer kan nooit 0 zijn.

  Voorbeeldvraag

Geef aan of het een natuurlijk getal, een geheel getal of een breuk is.

a. $$\mbox{-4}$$

b. $$\frac{23}{84}$$

c. $$\mbox{2.457}$$

d. $$\frac{-14}{68}$$

6. $$12\frac{1}{8}$$

 

Uitwerking

a. $$\mbox{-4}$$ is een geheel getal.

b. $$\frac{23}{84}$$ is een breuk.

c. $$\mbox{2.457}$$ is een natuurlijk getal.

d. $$\frac{-14}{68}$$ is een breuk.

e. $$12\frac{1}{8}$$ = $$\frac{97}{8}$$. Dus het is breuk.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.