Oppervlakte van een driehoek

Wil jij online oefenen met het onderwerp Oppervlakte van een driehoek? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Oppervlakte van een driehoek

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Oppervlakte van een driehoek, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Oppervlakte van een driehoek
  • scherpe driehoek
  • stomphoekige driehoek
  • rechthoekige driehoek
  • driehoek
  • oppervlakte driehoek
  • oppervlakte berekenen

  Theorie

Uitdaging

De oppervlakte van een vierkant kun je bereken met de formule: oppervlakte vierkant = lengte · breedte.

De oppervlakte van een driehoek kun je ook berekenen. Hoe je dit kunt berekenen behandelen we hier.

Methode

Stel je hebt driehoek ABC, zoals in de afbeelding. Je kunt de oppervlakte van deze driehoek berekenen. De oppervlakte van ΔABC is namelijk exact de helft van de oppervlakte van vierkant ABEF.

Dit kun je iets duidelijker zien door lijn CD te tekenen. Dan deel je ΔABC als het ware op in 2 delen, ΔADC en ΔDBC. Vierkant ADCF is precies 2 keer ΔADC. Vierkant DBEC is precies 2 keer ΔDBC. Dus het hele vierkant is 2 keer de oppervlakte van de hele driehoek.

De oppervlakte van het vierkant is gelijk aan de lengte · breedte.

De oppervlakte van de driehoek is de helft van de oppervlakte van het vierkant en dus:

$$\mbox{oppervlakte driehoek}= \frac{1}{2} · \mbox{ zijde} · \mbox{ bijbehorende hoogte}$$

De bijbehorende hoogte is de hoogte van de hoogtelijn van de driehoek. De hoogtelijn staat loodrecht op de zijde, dus met een hoek van 90°, en gaat door de overstaande hoek. In de afbeelding is de hoogtelijn de lijn CD.

De oppervlakte van een stomphoekige driehoek bereken je op bijna dezelfde manier. Maar bij deze soort driehoeken kun je de hoogtelijn niet op de gebruikelijk manier tekenen. Om bij een stomphoekige driehoek de hoogtelijn te tekenen moet je de zijde verlengen. Een voorbeeld hiervan zie je in het plaatje.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

$$\mbox{Oppervlakte driehoek }= \frac{1}{2} · \mbox{ zijde} · \mbox{ bijbehorende hoogte}$$.

  Voorbeeldvraag

Bereken de oppervlakte van de driehoek ABC.

Uitwerking:

De enige zijde waarvan je de lengte weet is zijde AB. Hiervan kun je namelijk tellen dat AB = 4.

De hoogte van de driehoek is een loodrechte lijn op zijde AB, die door hoek C gaat. De hoogte is 2.

$$\mbox{Oppervlakte driehoek }= \frac{1}{2} · \mbox{ zijde} · \mbox{ bijbehorende hoogte} = \frac{1}{2} · 4 · 2 = 4$$.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.