Basis - rekenvolgorde basisberekeningen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - rekenvolgorde basisberekeningen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - rekenvolgorde basisberekeningen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - rekenvolgorde basisberekeningen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - rekenvolgorde basisberekeningen
 • rekenvolgorde
 • bewerkingen
 • optellen en aftrekken
 • delen en vermenigvuldigen
 • haakjes wegwerken
 • voorkennis rekenen

  Theorie

Uitdaging

Je staat in de supermarkt bij de fruitafdeling en doet 5 appels en 8 peren in een zakje. Vervolgens leg je deze op de weegschaal, zodat de prijs bepaald kan worden. Helaas geeft de weegschaal een foutmelding, omdat de door jou gekozen artikelen niet bekend zijn.

De medewerker van de fruitafdeling komt aangelopen en vertelt dat het mogelijk is om appels te wegen in 1 zak en peren te wegen in een andere zak. Deze producten zijn niet hetzelfde en de prijs is verschillend. Daarom kan de weegschaal de producten niet bepalen. Het is dus belangrijk dat je eerst de appels weegt en daarna pas de peren. Op deze manier kun je de prijzen bepalen en daarna bij elkaar optellen.

Je snapt nu misschien dat in de praktijk en in de wiskunde de rekenvolgorde vaak van belang is. Welke rekenvolgorde we in de wiskunde gebruiken bij basisberekeningen leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Niet alle getallen kun je direct bij elkaar optellen/aftrekken of vermenigvuldigen/delen. De rekenvolgorde zorgt ervoor dat berekeningen op de juiste manier worden opgelost. Dit is de rekenvolgorde die je moet aanhouden:

Stap 1: Haakjes wegwerken van binnen naar buiten.

Het is belangrijk dat je eerst de haakjes uitrekent. Als er een haakje binnen een ander haakje staat, moet je eerst het binnenste haakje uitrekenen en daarna het buitenste haakje. Voor de som binnen de haakjes geldt ook de volgorde die hieronder staat, dus eerst vermenigvuldigen en delen en daarna optellen en aftrekken.

Stap 2: Vermenigvuldigen en delen van links naar rechts.

De volgende stap is vermenigvuldigen en delen. Het is hierbij belangrijk dat je dit van links naar rechts doet.

Stap 3: Optellen en aftrekken van links naar rechts.

Als laatste stap tel je op en trek je af. Hierbij ook weer van links naar rechts.

Tip: schrijf de uitwerking stap voor stap op, zo raak je niet in de war.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Rekenvolgorde:
  1. Haakjes oplossen
  2. Vermenigvuldigen en delen (van links naar rechts)
  3. Optellen en aftrekken (van links naar rechts)
 • Werk van links naar rechts

  Voorbeeldvraag

Los de volgende berekening op.

(8 - 2) : 2 · -4 · 3 + 5

 

Uitwerking

(8 - 2) : 2 · -4 · 3 + 5

Eerst de haakjes weg halen:

= 6 : 2 · -4 · 3 + 5

Daarna vermenigvuldigen en delen van links naar rechts:

= 3 · -4 · 3 + 5
= -12 · 3 + 5
= -36 + 5

Als laatst optellen en aftrekken:

= -36 + 5
= -31

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.