Verschillende diagrammen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Verschillende diagrammen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Verschillende diagrammen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Verschillende diagrammen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Verschillende diagrammen
 • grafieken
 • diagrammen
 • lijndiagram
 • staafdiagram
 • histogram
 • cirkeldiagram
 • beelddiagram
 • steelbladdiagram

  Theorie

Uitdaging

Waarnemingen of getallenreeksen (in aantallen, procenten, etc.), kunnen vaak overzichtelijker weergegeven worden in een figuur, diagram of grafiek. Dit noemen we een grafische weergave. Dit is veel overzichtelijker dan wanneer alle getallen gewoon door elkaar opgeschreven worden.

Er zijn verschillende soorten diagrammen. In deze theorie bespreken we kort een aantal veschillende veelvoorkomende diagrammen.

Methode

De meest voorkomende en gebruikte diagrammen zijn:

Beelddiagram
In beelddiagrammen worden hoeveelheden aangegeven met figuurtjes. De figuurtjes staan voor een bepaald aantal. Deze diagram wordt vooral als illustratie gebruikt, en niet per se als een overzichtelijke manier voor de weergave van data.

Cirkeldiagram
Procentuele verdelingen zijn makkelijk te lezen in cirkeldiagrammen.

Lijndiagram
Lijndiagrammen zijn handig bij het weergeven van de ontwikkeling van een verschijnsel in de tijd.

Steelbladdiagram
In een steelbladdiagram zijn alle waargenomen getallen verwerkt. Dus niet de procenten zoals bij een cirkeldiagram, maar de waarnemingen zelf. Als de cijfers die een klas behaald heeft in zo'n diagram verwerkt worden, kan je bijvoorbeeld aflezen dat 3 kinderen een 6,5 gehaald hebben, in plaats van dat 10% een 6,5 heeft gehaald.

Staafdiagram
De staven in een staafdiagram staan los van elkaar. Staafdiagrammen zijn handig bij het vergelijken van onderzoeksresultaten. Er zijn ook samengestelde staafdiagrammen. Bij deze diagrammen worden twee of meer staafdiagrammen in een figuur getekend. De staven kunnen naast elkaar, maar ook op elkaar zijn getekend.

Histogram
De staven in een histogram staan tegen elkaar aan. Het wordt vaak samen weergegeven met een frequentietabel waarin de waarnemingsgetallen staan gegeven.

Bij elke vorm van grafische weergave moet je alert blijven. Kijk goed wat er bij de assen staat, hoe de verdeling is en of er bijvoorbeeld gebruik is gemaakt van een scheurlijn. Laat je niet verrassen, dus bekijk alles rustig en nauwkeurig!

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Veel voorkomende diagrammen zijn:

 • Beelddiagram
 • Cirkeldiagram
 • Lijndiagram
 • Steelbladdiagram
 • Staafdiagram
 • Histogram

  Voorbeeldvraag

a. Welk diagram kan je het best gebruiken om kinderen van 8 jaar oud op een leuke manier te laten zien hoeveel kinderen in de klas een broertje of zusje hebben?

b. Welk diagram kan je het best gebruiken om weer te geven wat de temperatuur was gedurende een week op één vast meetpunt?

 

Uitwerking

a. Je kunt hier het beste een beelddiagram voor gebruiken. Figuurtjes spreken kinderen meer aan dan alleen cijfers en dit is meer een illustratie dan echt een weergave van data, zeker geschikt voor kinderen dus.

b. Je kunt hier het beste een lijndiagram gebruiken. Lijndiagrammen zijn namelijk handig voor het weergeven van de ontwikkeling van een verschijnsel in de tijd.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.