Spreidingsbreedte en spreidingsplot

Wil jij online oefenen met het onderwerp Spreidingsbreedte en spreidingsplot? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Spreidingsbreedte en spreidingsplot

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Spreidingsbreedte en spreidingsplot, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Spreidingsbreedte en spreidingsplot
 • spreidingsbreedte
 • spreidingsplot
 • boxplot
 • centrummaten
 • modus
 • mediaan
 • gemiddelde
 • frequenties
 • frequentieverdeling
 • frequentietabel

  Video

  Theorie

Uitdaging

Om uitkomstenreeksen te vergelijken, kan je verschillende waardes gebruiken. Zo kan je het gemiddelde, de mediaan, of bijvoorbeeld de spreidingsbreedte van een aantal getallen bepalen. Deze waardes geven je verschillende informatie, dus het is belangrijk dat je goed begrijpt wat zo'n waarde inhoudt.

In deze theorie behandelen we de spreidingsbreedte en het spreidingsplot van een reeks waarnemingen.

Methode

Zie deze tabel met de leeftijden van de medewerkers van 2 supermarkten:

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{Supermarkt Harry} & 18 & 19 & 19 & 21 & 21 & 22 & 23 \T \\\hline \mbox{Supermarkt Henk} \T & 15 & 17 & 17 & 21 & 24 & 24 & 25 \end{array}$$

Voor zo'n reeks waardes kan je het gemiddelde van de getallen bepalen en de mediaan. De mediaan is de middelste waarde van een reeks. In dit geval is de 4e waarde de mediaan. De mediaan verdeelt de waardes dus in 2 groepen met 50% van de medewerkers.

De gemiddelde leeftijd en de mediaan voor de 2 supermarkten staan in de volgende tabel: $$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c} & \mbox{Gemiddelde leeftijd} & \mbox{Mediaan}\\\hline\mbox{Supermarkt Harry} \ & 20,4 & 21\\ \hline \mbox{Supermarkt Henk} \T & 20,4 & 21\\\end{array}$$

Als je hiernaar kijkt, zie je geen verschil tussen de 2 supermarkten. Echter verschillen de leeftijden van de medewerkers van supermarkt Henk onderling veel meer van elkaar dan de leeftijden van supermarkt Harry. Je kan zeggen dat er bij supermarkt Harry weinig spreiding is in de leeftijd van de medewerkers. Je kan deze spreiding weergeven door het berekenen van de spreidingsbreedte. Deze spreidingsbreedte laat zien hoeveel verschil er is tussen de leeftijden van de medewerkers. Op deze manier kun je toch het verschil duidelijk maken in de leeftijden van de medewerkers van de verschillende supermarkten.

Je kunt de spreidingsbreedte als volgt bepalen:

Spreidingsbreedte = grootste getal - kleinste getal

Het verschil in spreiding kan je ook weergeven in een spreidingsplot. Bekijk de afbeelding voor het spreidingsplot van de supermarkten.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $${\mbox{Gemiddelde} = \frac{\mbox{Som van alle getallen}}{\mbox{Frequentie}}}$$
 • $$\mbox{Mediaan = de middelste waarde van een reeks}$$
 • $$\mbox{Modus = het getal uit de reeks dat het vaakst voorkomt}$$
 • $$\mbox{Spreidingsbreedte = grootste getal - kleinste getal}$$

  Voorbeeldvraag

Igor en Johan doen mee aan een kogelstootwedstrijd. In de tabel zie je de afstanden van al hun stoten in meters.

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{Igor} & 18,5 & 18,8 & 19,5 & 19,6 & 19,7 \T \\\hline \mbox{Johan} \T & 17,8 & 17,9 & 19,5 & 19,6 & 21,7 \end{array}$$

a. Wat is het gemiddelde van de stoten van Igor? En van Johan? Rond af op 1 decimaal.
b. Wat is de mediaan van Igor? En van Johan?
c. Bereken de spreidingsbreedte van beide atleten. Rond af op 1 decimaal.
d. Teken een spreidingsplot waarin de afstanden van beide atleten verwerkt zijn.

 

Uitwerking

a. Tel alle afstanden bij elkaar op en deel door het aantal worpen. $$\mbox{Igor}=\frac{96,1}{5}=19,2 $$ en $$\mbox{Johan}=\frac{96,5}{5}=19,3 $$

b. Voor beiden is de mediaan 19,5, dit namelijk het middelste getal van de reeks.

c. Spreidingsbreedte = grootste getal - kleinste getal

Igor: 19,7 - 18,5 = 1,2
Johan: 21,7 - 17,8 = 3,9

d. Zie de afbeelding.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.