Spreidingsdiagram - puntenwolk

Wil jij online oefenen met het onderwerp Spreidingsdiagram - puntenwolk? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Spreidingsdiagram - puntenwolk

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Spreidingsdiagram - puntenwolk, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Spreidingsdiagram - puntenwolk
  • populatie
  • puntenwolk
  • spreidingsdiagram
  • verband
  • kenmerken
  • diagrammen

  Theorie

Uitdaging

Er wordt weleens onderzoek gedaan naar kenmerken binnen een samenleving, ook wel een populatie genoemd.

Je kunt je bijvoorbeeld afvragen wat voor een schoenmaat mensen hebben, hoe lang ze zijn of hoe zwaar ze zijn. Wat nog interessanter is, is om te onderzoeken of er een verband is tussen kenmerken; oftewel hangen kenmerken met elkaar samen? Kun je als je informatie over een kenmerk hebt iets over een ander kenmerk zeggen? Bijvoorbeeld: hebben lange mensen een grote schoenmaat?

Dit soort verbanden worden vaak bekeken in een spreidingsdiagram, waar we in deze theorie op in gaan.

Methode

Als je informatie hebt over twee kenmerken kun je deze in een spreidingsdiagram zetten. In de figuur zie je zo'n spreidingsdiagram.

Van een aantal inwoners van Amsterdam is op de horizontale as de schoenmaat en op de verticale as de lengte af te lezen. De punten stellen de inwoners van Amsterdam voor. De verzameling van deze punten in het spreidingsdiagram noemen we ook wel een puntenwolk.

Ieder punt in het spreidingsdiagram staat recht boven een bepaalde waarde op de x-as en ter hoogte van een bepaalde waarde op de y-as. Zo kun je voor de iedere waarneming (in dit geval een inwoner) zien welke waarden zijn vastgesteld (schoenmaat en lengte van de inwoner).

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Als je informatie hebt over twee kenmerken kun je deze in een spreidingsdiagram zetten.
  • De verzameling van de punten in het spreidingsdiagram noemen we ook wel een puntenwolk.

  Voorbeeldvraag

a. Van hoeveel inwoners van Amsterdam is de schoenmaat gemeten?

b. Hoe lang is de inwoner met kleinste schoenmaat?

c. Welke schoenmaat heeft de langste inwoner?

 

Uitwerking

a. Het aantal punten in de puntenwolk weergeeft het aantal inwoners van Amsterdam van wie de schoenmaat en lengte zijn gemeten. Dat zijn in totaal 11 punten.

b. De inwoner met kleinste schoenmaat heeft schoenmaat 36. Deze inwoner is 160 cm lang.

c. De langste inwoner is 190 cm lang. Deze inwoner heeft schoenmaat 42 (wel erg klein voor zo'n lang persoon!!)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.