Steelbladdiagram

Wil jij online oefenen met het onderwerp Steelbladdiagram? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Steelbladdiagram

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Steelbladdiagram, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Steelbladdiagram
 • steelbladdiagram
 • diagrammen
 • waarnemingen
 • frequentietabel
 • waarnemingenreeks

  Theorie

Uitdaging

Een frequentietabel is vooral nuttig als een aantal waarnemingsgetallen meerdere keren voorkomen. Soms is er een situatie waarin je veel verschillende waarnemingsgetallen hebt, die elk maar 1 of 2 keer voorkomen. Een frequentietabel hierbij zou erg lang en onoverzichtelijk worden. Voor dit soort gevallen is er een andere tabel bedacht, namelijk een steelbladdiagram.

Hoe je zo'm diagram maakt behandelen we in deze theorie.

Methode

Hoe maak je een steelbladdiagram?

Stel je hebt de volgende getallen: 11, 14, 21, 5, 14, 18, 20, 8 en 4.

Stap 1: Zet de getallen in volgorde van laag naar hoog.

 • 4, 5, 8, 11, 14, 14, 18, 20 en 21.

Stap 2: Maak het geraamte van het steelbladdiagram.

 • een grote T met daarboven Steel en Blad

Stap 3: Schrijf onder Steel de tientallen op die voorkomen in je getallenreeks.

 • 0, 1 en 2 in dit geval.

Stap 4: Schrijf de eenheden die bij de tientallen horen onder Blad.

 • 0 - 4, 5, 8
 • 1 - 1, 4, 4, 8
 • 2 - 0, 1

Je hebt nu de getallenverzameling omgezet in een steelbladdiagram.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • In een steelbladdiagram komen de stelen, de tientallen, links.
 • Het aantal eenheden, het blad, zet je rechts.

  Voorbeeldvraag

Peter gaat op een warme en heldere zondagochtend vissen. Hij vangt deze keer veel vissen met de nieuwe werphengel van zijn oom. Van elke vis meet hij op hoeveel cm de vis is. Dit zijn de resultaten: 11, 5, 21, 26, 13, 20, 18, 9, 17, 18.

Maak hiervan een steel-bladdiagram.

Hoe groot is de op een na grootste vis?

 

Uitwerking

Een steel-bladdiagram geeft alle waarnemingsgetallen weer op volgorde van klein naar groot. Daarom is het makkelijk als je eerst de getallen sorteert. 5, 9, 11, 13, 17, 18, 18, 20, 21, 26.

Vervolgens kun je het steel-bladdiagram invullen. De tientallen komen links te staan en het aantal eenheden rechts.

Daarna kun je uit de diagram aflezen hoe groot de op een na grootste vis is. Deze is 21 cm lang.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.