Cirkeldiagrammen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Cirkeldiagrammen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Cirkeldiagrammen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Cirkeldiagrammen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Cirkeldiagrammen
  • cirkeldiagram
  • procenten
  • sectoren

  Theorie

Uitdaging

In een cirkeldiagram worden gegevens gemakkelijk en overzichtelijk weergegeven. Ook al zijn het veel gegevens, in een cirkeldiagram zie je in één oogopslag hoe de verdeling is. Een cirkeldiagram is opgedeeld in sectoren, zoals te zien is in de afbeelding. Alle sectoren samen vormen 100%.

In deze theorie leggen we je meer uit over cirkeldiagrammen, sectoren en procenten.

Methode

Bij een cirkeldiagram staat vaak hoeveel procent er bij elke sector hoort. Zo kun je in de afbeelding zien dat 40% procent van de mensen een hond heeft. Maar er staat bijvoorbeeld niet bij hoeveel procent van de mensen een konijn heeft. Dit kun je wel berekenen. Hiervoor maak je gebruik van de hoeken van elke sector. Van een cirkel weet je dat het totaal van de hoeken 360° is. Ook weet je al dat de hele cirkel 100% weergeeft.

Bij de sector konijnen staat gegeven dat de hoek 70° is, dit kun je zelf ook nameten met je geodriehoek.

Vervolgens bereken je het bijbehorende percentage: $$\frac{70°}{360°} · 100\% = 19,4\%$$.

 

Als je een cirkeldiagram hebt en de percentages van de sectoren wilt bereken, neem je de volgende stappen:

  • Stap 1: Meet met je geodriehoek de hoek van de sector op.
  • Stap 2: Bereken $$\frac{\mbox{Graden sector}}{360°} · 100\%$$
  • Stap 3: Rond procenten af op 1 decimaal.

Andersom kun je ook de graden van een sector berekenen als je het percentage wel weet. Zo weet je dat 40% van de mensen een hond heeft, hoeveel graden is de hoek van de sector?

Bij een sector van 40% $$40\%=\frac{40}{100}=0,4$$ hoort een hoek van 0,4 · 360° = 144°

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$\mbox {Percentage sector} =\frac{\mbox{Graden sector}}{360°} · 100\%$$

  Voorbeeldvraag

Hoeveel procent van de mensen draagt een bril?

 

Uitwerking

De hoek van de sector 'bril' is al gegeven, dit is 70°. Bereken het bijbehorende percentage met de formule:

$$\frac{\mbox{Graden sector}}{360°} · 100\%$$

$$\frac{70°}{360°} · 100\% \approx 19,44$$

Afronden op 1 decimaal geeft dat 19,4% van de mensen een bril draagt.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.