Breuken (met letters) herleiden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Breuken (met letters) herleiden? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Breuken (met letters) herleiden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Breuken (met letters) herleiden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Breuken (met letters) herleiden
 • noemer
 • teller
 • herleiden van breuken
 • breuken vereenvoudigen
 • rekenen met breuken

  Theorie

Uitdaging

Om een breuk te herleiden moet je de breuk in de simpelste vorm opschrijven. Als je meerdere breuken hebt moeten ze gelijknamig zijn. Dit betekent dat ze dezelfde noemer moeten hebben. Als dit niet het geval is moet je de breuken gelijknamig maken voordat je kunt herleiden.

Hoe dit precies werkt leggen we uit in deze theorie.

Methode

Het vereenvoudigen van een breuk gaat als volgt: deel de noemer en de teller door hetzelfde aantal.

Wanneer je de noemer en teller niet meer door hetzelfde aantal kan delen is de breuk in de eenvoudigste vorm.

 • Als de noemers van meerdere breuken gelijk zijn, zijn de breuken gelijknamig. Neem de tellers samen en hou de noemer gelijk.$$\frac{a}{c}+\frac{b}{c}=\frac{a+b}{c}$$
 • Als de noemers van meerdere breuken niet gelijk zijn, moet je de breuken gelijknamig maken. Om de breuken gelijknamig te maken vermenigvuldig je de teller en de noemer van beide breuken met de noemer van de andere breuk zoals hieronder. $$\frac{a}{b}+\frac{c}{d}=\frac{a}{b}·\frac{d}{d}+\frac{c}{d}·\frac{b}{b}=\frac{ad}{bd}+\frac{cb}{bd}$$

  Je kunt dit doen omdat $$\frac{d}{d}=1$$, dus in werkelijkheid vermenigvuldig je iets met 1 waardoor de breuk hetzelfde blijft, je schrijft het alleen anders zodat je de breuk gelijknamig kunt maken. Hierna kun je de tellers samennemen en laat je de noemer gelijk. $$\frac{ad}{bd}+\frac{cb}{bd}=\frac{ad+cb}{bd}$$

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Breuken gelijknamig maken:

 • Deel de noemer en de teller door hetzelfde aantal.
 • Wanneer je de noemer en teller niet meer door hetzelfde aantal kan delen is de breuk in de eenvoudigste vorm.
 • $$\frac{a}{c}+\frac{b}{c}=\frac{a+b}{c}$$
 • $$\frac{a}{b}+\frac{c}{d}=\frac{a}{b}·\frac{d}{d}+\frac{c}{d}·\frac{b}{b}=\frac{ad}{bd}+\frac{cb}{bd} = \frac{ad+cb}{bd}$$

  Voorbeeldvraag

Herleid:

a. $$\frac{4x}{8x}$$

b. $$\frac{4y}{x}+\frac{6y}{x}$$

c. $$\frac{5}{a}+\frac{6}{b}$$

 

Uitwerking

a. $$\frac{4x}{8x}$$

Deel de teller en de noemer door 4x.

$$\frac{1}{2}$$

b. $$\frac{4y}{x}+\frac{6y}{x}$$

Omdat de noemers gelijknamig zijn kun je de tellers samen nemen.

$$\frac{4y+6y}{x}$$

$$\frac{10y}{x}$$

c. $$\frac{5}{a}+\frac{6}{b}$$

Omdat de tellers niet gelijknamig zijn moet je ze gelijknamig maken.

Vermenigvuldig de teller en de noemer van beide breuken met de noemer van de andere breuk: 

$$\frac{5·b}{a·b}+\frac{6·a}{b·a}$$

$$\frac{5b}{ab}+\frac{6a}{ab}$$

Omdat de noemers nu gelijknamige zijn kun je de tellers samennemen.

$$\frac{5b+6a}{ab}$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.