Lijndiagrammen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Lijndiagrammen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Lijndiagrammen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Lijndiagrammen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Lijndiagrammen
 • lijndiagram
 • scheurlijn
 • diagrammen

  Theorie

Uitdaging

In de statistiek hebben we vaak te maken met verschillende gegevens, zoals meetresultaten. Diagrammen worden gebruikt om op een overzichtelijke manier deze informatie weer te geven.

Eén van de diagrammen die regelmatig wordt gebruikt is het lijndiagram. In deze theorie leggen we uit wat een lijndiagram is en hoe je deze kunt aflezen en tekenen.

Methode

Een lijndiagram bestaat uit stippen die verbonden worden door een lijn. Elke stip in het assenstelsel geeft een meting weer. Als je gegevens beginnen met een hoge waarde op de y-as, dan kun je een scheurlijn gebruiken. Door middel van een scheurlijn kan je de waardes op de y-as direct met hoge getallen laten beginnen.

Aflezen

 • Om te weten wat een lijn weergeeft moet je naar de (horizontale) x-as, de titel van de diagram of de legenda kijken.
 • Om te weten wat de waarde van de verschillende punten op een lijn in een lijndiagram is, kijk je naar de (verticale) y-as.

Tekenen

 • Stap 1: Zet de juiste informatie op de x-as en y-as.
 • Stap 2: Zet voor elke bekende waarde op de x-as een punt ter hoogte van de bijbehorende waarde op de y-as.
 • Stap 3: Verbind de stippen met een lijn.
 • Stap 4: Als de lijndiagram meerdere lijnen bevat, maak er dan een legenda bij, zodat duidelijk is welke lijn welke informatie weergeeft.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $$\mbox{Een lijndiagram bestaat uit stippen die verbonden worden door een lijn}$$
 • $$\mbox {Procentuele toename} = \frac{\mbox{nieuw - oud}}{\mbox{oud}} · 100\%$$

  Voorbeeldvraag

In de afbeelding is een lijndiagram te zien. In de lijndiagram is op de y-as het aantal verkochte kilo's tulpen te zien van het bedrijf Tulip BV. Op de x-as is het aantal jaar te zien dat het bedrijf bestaat.

a. Na hoeveel jaar verkocht Tulip BV. 900 kilo tulpen?

b. Hoeveel procent was dat meer ten opzichte van het vorige jaar?

 

Uitwerking

a. In de lijndiagram is te zien dat er 900 kilo is verkocht in het 4de jaar dat het bedrijf bestaat.

b. Het vorige jaar is het 3de jaar. Toen is er 500 kilo verkocht. We willen weten hoeveel procent het aantal is toegenomen.

3de jaar (oud) = 500 kilo, 4de jaar (nieuw) = 900 kilo.
Toename = nieuw - oud = 900 - 500 = 400 kilo.
$$\mbox {Procentuele toename} = \frac{\mbox{nieuw - oud}}{\mbox{oud}} · 100\%$$ $$\mbox{Procentuele toename =} \frac{400}{500} · 100\% = 80\% $$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.