Frequentietabel en histogram

Wil jij online oefenen met het onderwerp Frequentietabel en histogram? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Frequentietabel en histogram

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Frequentietabel en histogram, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Frequentietabel en histogram
 • waarnemingsgetal
 • histogram
 • frequentietabel
 • frequentieverdeling
 • diagrammen

  Theorie

Uitdaging

Tabellen worden gebruikt om een goed overzicht te krijgen van allerlei gegevens. Er bestaan verschillende soorten tabellen. Zo ook de frequentietabel. Een frequentietabel is een rij waarnemingsgetallen met daarbij de bijbehorende frequenties.

Bij een frequentietabel kun je een staafdiagram maken. Een staafdiagram van een frequentietabel wordt ook wel een histogram genoemd. In deze theorie gaan we hier verder op in.

Methode

De frequentie geeft aan hoeveel keer het waarnemingsgetal voorkomt. Als je bijvoorbeeld met een dobbelsteen 2 keer het getal 4 gooit en 1 keer het getal 6:

 • Waarnemingsgetal 4 heeft de frequentie 2
 • Waarnemingsgetal 6 de frequentie 1

Een frequentietabel is een tabel die alle waarnemingsgetallen en de bijbehorende frequenties weergeeft. Een frequentietabel kun je horizontaal of verticaal tekenen.

Zie bijvoorbeeld de volgende frequentabel: Tijn houdt bij hoeveel regen er per dag valt. Hij heeft zijn resultaten in een frequentietabel gezet. Hierin staat hoeveel dagen een bepaalde hoeveelheid regen is gevallen.

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{Regen (mm)} & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 & 9 & 10 & 11 \T \\\hline \mbox{Frequentie} \T & 0 & 0 & 2 & 1 & 1 & 1 & 2 & 0 \end{array}$$

Een histogram is de staafdiagram die bij de frequentietabel hoort. Op de horizontale as komen de waarnemingsgetallen en op de verticale as de frequenties. In de afbeelding zie je hoe het histogram van de frequentietabel van Tijn eruit hoort te zien.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een frequentietabel is een tabel die alle waarnemingsgetallen en de bijbehorende frequenties weergeeft.
 • Een histogram is de staafdiagram die bij de frequentietabel hoort.

  Voorbeeldvraag

In de eerste helft van maart was aantal armbreuken in Groningen per dag: 1, 2, 1, 4, 6, 1, 2, 3, 2, 1, 2, 1, 3, 4, 1. Maak een frequentietabel en een histogram bij deze gegevens.

 

Uitwerking

 • Stap 1: Voordat je begint met een tabel tekenen is het handig om eerst te kijken welke waarnemingsgetallen je hebt en hoeveel verschillende. Hier lopen de waarnemingsgetallen van 1 tot en met 6. Daarom maak je ook een tabel van 1 tot en met 6. Deze tabel kan zowel horizontaal als verticaal, dit hangt van jouw eigen voorkeur af.
 • Stap 2: Vervolgens kun je gaan turven om erachter te komen hoe vaak elk waarnemingsgetal voorkomt (dit is de frequentie van de waarnemingsgetallen). Zodra je de frequenties hebt bepaald, kun je de tabel invullen.
 • Stap 3: Nu wil je hierbij een histogram maken. Hiervoor zet je op de horizontale as de waarnemingsgetallen, dus de getallen 1 tot en met 6. Op de verticale as zet je de frequentie. In de tabel kun je zien dat de frequentie varieert van 0 tot en met 6.

Let op! Er is geen dag waarop er 5 armbreuken zijn. Toch zet je dit waarnemingsgetal wel in de tabel en in de histogram. Dit omdat je voor beide gelijke stapjes aanhoudt.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.