Balken - ribben, diagonalen en lijnen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Balken - ribben, diagonalen en lijnen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Balken - ribben, diagonalen en lijnen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Balken - ribben, diagonalen en lijnen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Balken - ribben, diagonalen en lijnen
 • balk
 • balken
 • snijdende lijnen
 • evenwijdige lijnen
 • kruisende lijnen
 • zijvlaksdiagonaal
 • lichaamsdiagonaal
 • ribbe

  Theorie

Uitdaging

Er zijn vele soorten ruimtefiguren. Een ruimtefiguur dat veel voorkomt is de balk. Een balk heeft een aantal specifieke eigenschappen die we je hier laten zien.

Methode

Hier zie je balk ABCD EFGH. Als je in deze balk een lijn trekt tussen 2 hoekpunten, dan kan je 3 soorten lijnen krijgen.

 • Een ribbe, zoals bijvoorbeeld AB, EF en BF.
 • Een zijvlaksdiagonaal, zoals bijvoorbeeld BG en EB. Een zijvlaksdiagonaal is, zoals de naam al zegt, een diagonaal die over een zijvlak gaat. Een balk heeft 6 zijvlakken en elk zijvlak heeft 2 diagonalen. Totaal heeft een balk dus 2 · 6 = 12 zijvlaksdiagonalen.
 • Een lichaamsdiagonaal, zoals bijvoorbeeld BH. Een lichaamsdiagonaal gaat door het midden van de balk heen. Een balk heeft 4 lichaamsdiagonalen. In deze balk zijn dat AG, BH, CE en DF.

Als je 2 lijnen tekent in een balk, dan kunnen deze lijnen op 3 manieren in verhouding tot elkaar staan:

 • Snijdende lijnen hebben een snijpunt.
 • Evenwijdige lijnen snijden elkaar nooit. Deze lijnen hebben dezelfde richting.
 • Kruisende lijnen zijn lijnen die niet evenwijdig zijn, maar ze hebben ook geen snijpunt. Dit komt omdat ruimte figuren 3D zijn. Het lijkt soms op papier alsof deze lijnen elkaar wel snijden, maar in werkelijkheid liggen de lijnen achter elkaar.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Snijdende lijnen hebben een snijpunt.
 • Evenwijdige lijnen hebben dezelfde richting.
 • Kruisende lijnen zijn niet evenwijdig en hebben geen snijpunt.

  Voorbeeldvraag

Hier zie je balk ABCD EFGH. Bepaal of de lijnen een ribbe, zijvlaksdiagonaal of lichaamsdiagonaal zijn.

a. GH

b. CF

c. CH

d. BH

Uitwerking:

a. Lijnstuk GH is een ribbe van de balk.

b. Lijnstuk CF is een zijvlaksdiagonaal. De lijn gaat over zijvlak BCGF en is een diagonaal in dit vlak.

c. Lijnstuk CH is een zijvlaksdiagonaal. De lijn gaat over zijvlak DCGH en is een diagonaal in dit vlak.

d. Lijnstuk BH is een lichaamsdiagonaal. De lijn gaat door het midden van de figuur heen.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.