Prisma - zijvlakken, hoekpunten en ribben

Wil jij online oefenen met het onderwerp Prisma - zijvlakken, hoekpunten en ribben? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Prisma - zijvlakken, hoekpunten en ribben

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Prisma - zijvlakken, hoekpunten en ribben, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Prisma - zijvlakken, hoekpunten en ribben
 • prisma
 • grondvlak
 • bovenvlak
 • zijvlak
 • hoekpunt
 • ribbe

  Theorie

Uitdaging

Een prisma is een ruimtelijke vorm die je ook in het dagelijks leven kunt tegenkomen. Als je weet hoe het grondvlak eruit ziet kun je uitspraken doen over het aantal vlakken, ribben en hoeken van dit figuur.

Deze basiselementen van het prisma behandelen we in deze theorie.

Methode

Prisma's zijn ruimtefiguren die bestaan uit voornamelijk rechthoekige zijvlakken. Hoeveel rechthoekige zijvlakken er zijn staat niet vast, dit kunnen er bijvoorbeeld 3, 4, 5 of meer zijn.

Elke prisma heeft echter 2 zijvlakken die niet rechthoekig zijn, maar een andere vorm hebben. Deze vlakken noemen we het grondvlak en het bovenvlak. Let op, want het grondvlak hoeft niet per se op de grond te staan om het grondvlak te zijn. Een prisma kan ook met de zijkant op de grond liggen, waardoor het grondvlak aan de zijkant zit (zie bijvoorbeeld de prisma in de voorbeeldvraag).

Het grondvlak en het bovenvlak kunnen vele verschillende vormen hebben, bijvoorbeeld een driehoek, vierhoek, vijfhoek, zeshoek, enzovoort. Belangrijk om te weten is dat het grondvlak en het bovenvlak altijd dezelfde vorm hebben (allebei een driehoek, allebei een vierhoek, etc.).

 

De prisma in de afbeelding heeft zoals je ziet een grondvlak met 5 hoekpunten. Je kunt nu bepalen hoeveel vlakken, ribben en hoekpunten het hele prisma heeft.

Hoekpunten: Als een prisma een grondvlak met 5 hoekpunten heeft, dan betekent dit dat het grondvlak 5 hoekpunten en het bovenvlak 5 hoekpunten heeft (die hebben altijd dezelfde vorm). In totaal zijn dat dus 5 + 5 = 10 hoekpunten.

Vlakken: Als een prisma een grondvlak met 5 hoekpunten heeft, dan betekent dit zoals je in de figuur kan zien dat de prisma ook 5 rechthoekige zijvlakken heeft (is gelijk aan het aantal zijden van het grondvlak). Daarnaast heeft het uiteraard ook nog een bovenvlak en een grondvlak. Daardoor kom je totaal uit op 5 + 1 + 1 = 7 (zij)vlakken.

Ribben: Het aantal ribben van een prisma zijn het aantal zijden van het grondvlak, hetzelfde aantal zijden van het bovenvlak, plus hetzelfde aantal voor de opstaande ribben. In dit geval heeft het grondvlak met 5 hoekpunten ook 5 zijden, het bovenvlak ook 5 zijden en heeft het ook 5 opstaande ribben. In totaal zijn dat dus 5 + 5 + 5 = 15 ribben.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Prisma's hebben meerdere rechthoekige zijvlakken en 2 zijvlakken met afwijkende vorm.
 • Totaal aantal hoekpunten = (aantal hoekpunten van grondvlak) x 2
 • Totaal aantal (zij)vlakken = (aantal hoekpunten van grondvlak) + 2
 • Totaal aantal ribben = (aantal hoekpunten van grondvlak) x 3
 • Aantal hoekpunten van grondvlak = (totaal aantal hoekpunten) / 2

  Voorbeeldvraag

Een prisma heeft een grondvlak in de vorm van een driehoek.

a. Hoeveel zijvlakken heeft de prisma?

b. Hoeveel ribben heeft de prisma?

c. Hoeveel hoekpunten heeft de prisma?

 

Uitwerking:

a. Het aantal zijvlakken van een prisma zijn het aantal zijden van het grondvlak, plus het grondvlak en het bovenvlak, dus 3 + 2 = 5 zijvlakken.

b. Het aantal ribben van een prisma zijn het aantal zijden van het grondvlak, hetzelfde aantal zijden van het bovenvlak, plus hetzelfde aantal voor de opstaande ribben, dus 3 + 3 + 3 = 9 ribben.

c. Het aantal hoekpunten van het prisma zijn het aantal hoeken van het grondvlak plus hetzelfde aantal voor de hoeken van het bovenvlak, dus 3 + 3 = 6 hoekpunten.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.