Oppervlakte en omtrek van een vierkant en rechthoek

Wil jij online oefenen met het onderwerp Oppervlakte en omtrek van een vierkant en rechthoek? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Oppervlakte en omtrek van een vierkant en rechthoek

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Oppervlakte en omtrek van een vierkant en rechthoek, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Oppervlakte en omtrek van een vierkant en rechthoek
 • oppervlakte
 • oppervlakte berekenen
 • omtrek
 • omtrek berekenen
 • omtrek vierkant
 • oppervlakte vierkant

  Theorie

Uitdaging

Ieder vlak figuur heeft een omtrek. Dit is de rand die ergens omheen past, of anders gezegd, de lengtes van alle randen van een vlak figuur bij elkaar opgeteld. Denk bijvoorbeeld aan de omtrek van een zwembad, of van je buik!

De oppervlakte is een maat voor het vlak van een object dat bedekt kan worden, zoals je een tafel bedekt met een tafelkleed. De te bedekken grootte noemen we de oppervlakte van de tafel. De oppervlakte is afhankelijk van de lengte en de breedte van de figuur.

In deze theorie leggen we je meer uit over het berekenen van de omtrek en de oppervlakte van vierkanten en rechthoeken.

Methode

Omtrek

Je legt als het ware een meetlint op de randen van een object. Bij de omtrek tellen we de lengtes van de randen bij elkaar op.

 • Omtrek = som van de lengtes van de randen
 • Het antwoord wordt gegeven in dezelfde lengte-eenheid als de rand.

Oppervlakte

De oppervlakte is een maat voor het vlak van een object dat bedekt kan worden.

 • Oppervlakte = lengte · breedte
 • Het antwoord wordt gegeven in 'vierkante lengte-eenheid' en noteren we met (lengte-eenheid)2, dus bijvoorbeeld, cm2, dm2, m2.

Om een tafel van 1 meter bij 1 meter (zie de afbeelding) te bedekken, heb je dus een lap stof nodig van 1 bij 1 meter. De te bedekken grootte noemen we de oppervlakte van de tafel. Bij deze tafel zouden we spreken van één vierkante meter en noteren dat zo: 1 m2.

Maar we kunnen bijvoorbeeld ook vierkante centimeter zeggen en dat noteren we zo: cm2. Dat kan voor elke lengtemaat. Maar meestal gebruiken we m2 of cm2.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Omtrek = de som van de lengtes van de randen
 • Oppervlakte = lengte · breedte
 • Oppervlakte wordt gegeven in 'vierkante lengte-eenheid', dit noteren we met (lengte-eenheid)2.

  Voorbeeldvraag

Zie de figuur.

a. Bereken de omtrek van de rechthoek.

b. Bereken de oppervlakte van de rechthoek.

 

Uitwerking

a. Je telt de lengtes van de randen bij elkaar op.

Omtrek: 8 + 8 + 2 + 2 = 20 m

b. Je kunt de oppervlakte berekenen door lengte · breedte.

Oppervlakte: 8 · 2 = 16 m2

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.