Oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek

Wil jij online oefenen met het onderwerp Oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek
 • oppervlakte eenheden
 • oppervlakte berekenen
 • oppervlakte vierkant
 • oppervlakte rechthoek

  Theorie

Uitdaging

Soms is het handig om te weten hoe groot een bepaalde vierkant of rechthoek is, bijvoorbeeld voor het schilderen van een muur. Om te weten hoeveel verf er nodig is, moet je de oppervlakte van de muur weten. Die oppervlakte kun je berekenen.

Daarnaast bestaan er verschillende oppervlakte-eenheden (bijvoorbeeld cm2, dm2, m2) waarmee je zult leren rekenen.

In deze theorie behandelen we de oppervlakte en oppervlakte-eenheden van een rechthoek.

Methode

Oppervlakte

De oppervlakte is een maat voor het vlak van een object dat bedekt kan worden.

 • Oppervlakte = lengte · breedte
 • Het antwoord wordt gegeven in 'vierkante lengte-eenheid' en noteren we met (lengte-eenheid)2, dus bijvoorbeeld, cm2, dm2, m2.

Om een tafel van 3 meter bij 5 meter te bedekken, heb je dus een lap stof nodig van 3 bij 5 meter.

Oppervlakte = 3 · 5 = 15 m2. De te bedekken grootte noemen we de oppervlakte van de tafel. Bij deze tafel zouden we spreken van vijftien vierkante meter en noteren dat zo: 15 m2.

Oppervlakte-eenheden

We zouden de oppervlakte van de tafel ook kunnen uitdrukken in bijvoorbeeld vierkante centimeter (cm2) of vierkante decimeter (dm2), zelfs in vierkante kilometers (km2)!

De tafel is 15 m2. Als we dit willen opschrijven als cm2, dan gaan we twee trapjes van de ladder af (zie de afbeelding). Dan moeten we dus x 100 x 100 doen. Dus 15 · 100 · 100 = 150.000 cm2.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Oppervlakte rechthoek = lengte · breedte
 • mm2 - cm2 - dm2 - m2 - dam2 - hm2 - km2
 • 1.000.000 mm2 = 10.000 cm2 = 100 dm2 = 1 m2 = 0,01 dam2 = 0,0001 hm2 = 0,000001 km2
 • dam2 noemen we ook wel een are
 • hm2 noemen we ook wel een hectare

  Voorbeeldvraag

Teken in je schrift een rechthoek met een lengte van 3 cm en een breedte van 2 cm.

a. Wat is de oppervlakte van de rechthoek? Je kunt de oppervlakte ook naar andere eenheden omschrijven. Denk hierbij aan de ladder.

b. Hoeveel mm2 is de rechthoek?

 

Uitwerking

a. Je vermenigvuldigt de lengte met de breedte, dus: 3 · 2 = 6 cm2.

b. Van cm2 naar mm2 is 1 stapje op de ladder naar beneden, dus de komma verschuift 2 plaatsen naar rechts. Het antwoord is dus 600 mm2.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.