Exponentiële afname en procenten

Wil jij online oefenen met het onderwerp Exponentiële afname en procenten? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Exponentiële afname en procenten

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Exponentiële afname en procenten, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Exponentiële afname en procenten
 • procentuele afname
 • exponentiele afname
 • exponentieel
 • procenten en groeifactoren
 • groeigrafieken
 • exponentiele verbanden

  Theorie

Uitdaging

Exponentiële afname kan worden aangegeven door een percentage. Met het negatieve groeipercentage (of het afname-percentage) kun je de groeifactor uitrekenen en toekomstige hoeveelheden uitrekenen.

Hoe je kunt rekenen met groeipercentages, groeifactoren en exponentiële afname leggen we je hier uit.

Methode

Wanneer de hoeveelheid met bijvoorbeeld 12,5% afneemt, blijft er nog 100% - 12,5% = 87,5% over. De totale hoeveelheid neemt dus af. De groeifactor is in dit geval 0,875, omdat 87,5% = 0,875.

Nieuwe hoeveelheid = oude hoeveelheid · groeifactor

 • Als de afname 1% is, dan is de groeifactor 100% - 1% = 99% = 0,99
 • Als de afname 1,1% is, dan is de groeifactor 100% - 1,1% = 98,9% = 0,989
 • Als de afname 1,01% is, dan is de groeifactor 100% - 1,01% = 98,99% = 0,9899

Bij procentuele afname ligt de groeifactor altijd tussen 0 en 1.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Bij procentuele afname: 0 < groeifactor < 1
 • Nieuwe hoeveelheid = oude hoeveelheid · groeifactor

  Voorbeeldvraag

Wanneer je een computer koopt voor 300 euro, neemt de waarde van het apparaat elk jaar af door het gebruik.

a. Wanneer de waarde elk jaar met bijvoorbeeld 23% daalt, wat is de formule om de waarde van de computer te berekenen na een bepaald aantal jaar?

b. Hoeveel is de computer waard na 3 jaar?

 

Uitwerking

a. Elk jaar daalt de waarde van de computer met 23%. Er blijft dus nog 100% - 23% = 77% over, de groeifactor is dus 0,77.

C = 300 · 0,77t

b. Na 3 jaar is t = 3.

C = 300 · 0,773 = 300 · 0,456533 = 136,96 euro.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.