Oppervlakte rechthoeken en schaalverdeling

Wil jij online oefenen met het onderwerp Oppervlakte rechthoeken en schaalverdeling? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Oppervlakte rechthoeken en schaalverdeling

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Oppervlakte rechthoeken en schaalverdeling, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Oppervlakte rechthoeken en schaalverdeling
  • schaalverdeling
  • oppervlakte
  • ruimtelijke figuren
  • vlakke figuren

  Theorie

Uitdaging

In de wiskunde zijn er verschillende soorten figuren. Er zijn vlakke en ruimtelijke figuren.

Methode

Figuren met twee afmetingen hetenvlakke figuren. Deze twee afmetingen zijn de lengte en de breedte. Voorbeeld hiervan is de rechthoek. De langste zijde van een rechthoek wordt de lengte genoemd. De kortste zijde van een rechthoek wordt de breedte genoemd.

Wanneer een figuur geen twee maar drie afmetingen heeft is het geen vlak figuur meer maar is het een ruimtelijk figuur. Een voorbeeld hiervan is een kubus of balk. De drie afmetingen zijn lengte, breedte en de hoogte.

Als je van een vlak figuur de oppervlakte wilt berekenen moet je de lengte vermenigvuldigen met de breedte. Om de oppervlakte van de zijden van een ruimtelijke figuur te berekenen moet je de oppervlaktes van elke zijde apart bereken en vervolgens bij elkaar optellen.

Figuren worden niet altijd weergegeven op ware grootte. Soms worden figuren kleiner weergegeven, zoals bijvoorbeeld de kaart van een land. De schaalverdeling zorgt er voor dat de verhouding word weergegeven tussen de afmetingen van een figuur en de werkelijkheid. Als de schaal 1 : 30 centimeter is, betekent dit dat 1 centimeter in de tekening in het echt 30 centimeter is, 2 centimeter in de tekening is 60 centimeter in het echt, enz.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Vlakke figuren hebben twee afmetingen; de lengte en de breedte.
  • Ruimtelijke figuren hebben drie afmetingen; de lengte, de breedte en de hoogte.
  • De lange zijde van een rechthoek wordt de lengte genoemd.
  • De korte zijde van een rechthoek wordt de breedte genoemd.
  • De oppervlakte van een vlak figuur bereken je door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen.
  • Een schaalverdeling geeft de verhoudingen van de afmeting van een figuur en de werkelijkheid weer.

  Voorbeeldvraag

Beantwoord de volgende vragen.

a. Wat is de lengte van de rechthoek?
b. Bereken de oppervlakte van de muren van de bioscoopzaal in m2.
c. Uit hoeveel cm2 bestaat het aquarium? (De bovenkant is open)

 

Uitwerking:

a. De lengte is de langste zijde van de rechthoek.

In dit geval is de lengte 8 cm.

b. Bereken eerst de oppervlakte van elke afzonderlijke muur.

De oppervlakte van de voorkant en aan de achterkant:
Oppervlakte 1 = lengte · breedte = 20 · 12 = 240 m2.

De oppervlakte van de 2 zijkanten:
Oppervlakte 2 = lengte · breedte = 15 · 12 = 180 m2.

Totale oppervlakte van de muren = 2 · Oppervlakte 1 + 2 · Oppervlakte 2
Totale oppervlakte van de muren = 2 · 240 + 2 · 180 = 480 + 360 = 840 m2.

c. Het aquarium heeft 5 zijden: 4 zijkanten en 1 onderkant.

oppervlakte voorkant = 30 · 17 = 510 cm2
oppervlakte achterkant is hetzelfde als de voorkant en dus 510 cm2

oppervlakte zijkant links = 10 · 17 = 170 cm2
oppervlakte zijkant rechts is even groot als de linkerzijkant en dus 170 cm2.

oppervlakte onderkant = 30 · 10 = 300 cm2

Totale oppervlakte van het glas = 510 + 510 + 170 + 170 + 300 = 1660 cm2

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.