Parallellogram, ruit, trapezium en vlieger

Wil jij online oefenen met het onderwerp Parallellogram, ruit, trapezium en vlieger? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Parallellogram, ruit, trapezium en vlieger

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Parallellogram, ruit, trapezium en vlieger, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Parallellogram, ruit, trapezium en vlieger
 • vlieger
 • trapezium
 • ruit
 • parallellogram
 • vierhoek
 • symmetrieas
 • spiegelas

  Theorie

Uitdaging

Vierhoeken zijn er in vele soorten en maten. Er bestaan een aantal speciale vierhoeken, welke specifieke eigenschappen bezitten. Zo komen we in de wiskunde en in het dagelijks leven weleens de volgende vierhoeken voor: een parallellogram, een ruit een trapezium en een vlieger.

In deze theorie behandelen we wat een parallellogram, een ruit, een trapezium en een vlieger zijn en welke eigenschappen deze figuren bezitten.

Methode

Parallellogram

Een parallellogram is een vierhoek met bijzondere eigenschappen. De overstaande zijden van een parallellogram zijn evenwijdig en even lang. De overstaande hoeken zijn even groot en de diagonalen delen elkaar middendoor. Een parallellogram is puntsymmetrisch.

 • Een figuur is puntsymmetrisch als het na een halve omwenteling hetzelfde eruit ziet als het origineel.

Ruit

Een ruit is een bijzondere parallellogram. Alle zijden van een ruit zijn namelijk even lang. De diagonalen staan loodrecht op elkaar, delen de hoeken middendoor en zijn de symmetrieassen van de ruit.

Trapezium

Een trapezium is een vierhoek waarvan twee zijden evenwijdig zijn. Als de niet evenwijdige zijden even lang zijn heet zo'n trapezium een gelijkbenig trapezium. Een gelijkbenig trapezium heeft één symmetrieas.

Vlieger

Een vierhoek waarvan één diagonaal de symmetrieas is wordt een vlieger genoemd. Een vlieger is lijnsymmetrisch.

 • Een figuur is lijnsymmetrisch als je het dubbel kunt vouwen.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Parallelogram

 • De overstaande zijden van een parallellogram zijn evenwijdig en even lang.
 • De overstaande hoeken zijn even groot en de diagonalen delen elkaar middendoor.

Ruit

 • Alle zijden van een ruit zijn even lang.
 • De diagonalen staan loodrecht op elkaar, delen de hoeken middendoor en zijn de symmetrieassen van de ruit.

Trapezium

 • Een trapezium is een vierhoek waarvan twee zijden evenwijdig zijn.
 • Als de niet evenwijdige zijden even lang zijn heet zo'n trapezium een gelijkbenig trapezium.
 • Een gelijkbenig trapezium heeft één symmetrieas.

Vlieger

 • Een vierhoek waarvan één diagonaal de symmetrieas is wordt een vlieger genoemd.
 • Een vlieger is lijnsymmetrisch.

Symmetrie

 • Een figuur is puntsymmetrisch als het na een halve omwenteling hetzelfde figuur vormt als het origineel.
 • Een figuur is lijnsymmetrisch als je het dubbel kunt vouwen.

  Voorbeeldvraag

In de vlieger is $$\angle A_{12} = 50°$$.

a. Welke diagonaal is de symmetrieas?

b. Hoeveel graden is $$\angle A_{1}$$?

 

Uitwerking

a. Diagonaal AC is de symmetrieas. Deze diagonaal deelt de vlieger in 2 gelijke delen die elkaars spiegelbeeld zijn.

b. De symmetrias AC deelt $$\angle A$$ precies door het midden. $$\angle A_{1} = \angle A_{2}$$. $$\angle A_{1} = \frac{50°}{2} = 25°$$.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.