Gevorderd - rekenen met decimale getallen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - rekenen met decimale getallen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - rekenen met decimale getallen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - rekenen met decimale getallen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - rekenen met decimale getallen
 • rekenen met kommagetallen
 • rekenen met decimale getallen

  Theorie

Uitdaging

In de supermarkt kost een pak melk 0,89 cent. 0,89 is een voorbeeld van een decimaal getal, ook wel een kommagetal genoemd. Met kommagetallen kun je ook rekenen. Voor het optellen, aftrekken en vermenigvuldigen van kommagetallen moet je zorgvuldig te werk gaan.

Hoe je dat doet leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Een kommagetal is een getal met 1 of meerdere cijfers achter de komma.

Voorbeelden:

 • 153,4
 • 22,312
 • 0,002

Optellen

Als je meerdere kommagetallen bij elkaar op wilt tellen, zet je de getallen onder elkaar zoals te zien in de figuur. Vervolgens schrijf je van rechts naar links de opgetelde getallen onder de streep. Let op: plaats de komma's allemaal recht onder elkaar!

Aftrekken

Als je komma getallen van elkaar aftrekt, bijvoorbeeld: 0,15 van 0,2 moet je goed opletten. 0,2 kun je dan schrijven als 0,20. Dan is het makkelijker om 0,15 onder 0,20 te zetten. Verder werkt dit hetzelfde als het optellen van kommagetallen.

Vermenigvuldigen

Als je kommagetallen vermenigvuldigt is de uitkomst ook een kommagetal.

 • De som van het aantal cijfers achter de komma is het totaal aantal cijfers achter de komma van de getallen die je vermenigvuldigt. Bijvoorbeeld de uitkomst van 3,12 · 0,4 krijgt 3 getallen achter de komma. Want 3,12 heeft 2 getallen achter de komma en 0,4 heeft 1 getal achter de komma. Samen geeft dat dus 2 + 1 = 3 getallen achter de komma.
 • Vervolgens vermenigvuldig je van rechts naar links zoals te zien in het voorbeeld. Eerst vermenigvuldig je het getal 4 met de bovenstaande getallen, dus eerst met 1, daarna met 2 en daarna met 3.
 • Vermenigvuldig nu de 2 met 1, daarna met 2 en daarna met 3.
 • Nu zet je de komma op de juiste plek in de getallen die je als uitkomsten hebt.
 • De uitkomsten tel je bij elkaar op (en zorg er dus voor dat je de komma's op de juiste plek hebt staan!)
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Het aantal cijfers achter de komma is de som van aantal cijfers achter de komma's van de getallen die je vermenigvuldigt.
 • 0,2 is hetzelfde als 0,20

  Voorbeeldvraag

Bereken.

a. 7 + 0,01

b. 7 - 0,01

c. 2 · 3,21

 

Uitwerking

a. 7 + 0,01 = 7,01

b. 7 - 0,01 = 6,99

c. 2 · 3,21 = 6,42

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.