Verhoudingen en verhoudingstabellen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Verhoudingen en verhoudingstabellen? Of wil je andere rekenen onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Verhoudingen en verhoudingstabellen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Verhoudingen en verhoudingstabellen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Verhoudingen en verhoudingstabellen
  • verhoudingstabel
  • verhoudingen
  • evenredigheid

  Theorie

Uitdaging

Verhoudingen zul je nog heel veel tegenkomen. Als je bijvoorbeeld een feestje geeft wil je van te voren weten hoeveel cola je in huis moet halen. Als je erop rekent dat 2 mensen samen 1 fles cola opdrinken, dan krijg je de verhouding aantal mensen : aantal flessen cola = 2 : 1. Stel nou dat er totaal 10 mensen op je feestje komen, dan krijg je de verhouding aantal mensen : aantal flessen cola = 10 : 5.

Verhoudingen worden veel gebruikt, het is daarom heel nuttig als je dit goed begrijpt.

Methode

Als er 4 mensen in een boot passen en er totaal 20 mensen zijn, dan heb je 5 boten nodig. Er is hier sprake van een verhouding van het aantal boten : aantal mensen = 5 : 20 = 1 : 4. Je moet een verhouding altijd zo ver mogelijk vereenvoudigen. Bij een verhouding kun je een verhoudingstabel maken. Als je het getal boven in de tabel met een getal vermenigvuldigt, moet je het getal onder met hetzelfde getal vermenigvuldigen. Hetzelfde geldt voor delen. Er is sprake van evenredigheid. Het aantal boten is evenredig met het aantal mensen. Zie het voorbeeld:

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{ Aantal mensen} & 4 & 8 & 16 & 32 \T \\\hline \mbox{ Aantal boten} \T & 1 & 2 & 4 & 8 \end{array}$$

De verhouding 1 : 4 komt op hetzelfde neer als de breuk $$\frac{1}{4}$$, het decimaal getal 0,25 en het percentage 25%.

Bij een verhoudingstabel kun je een grafiek maken. Deze grafiek is altijd een rechte lijn door het punt (0,0).

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Vereenvoudig een verhouding zo ver mogelijk.
  • De grafiek bij een verhoudingstabel is altijd een rechte lijn door het punt (0,0)

  Voorbeeldvraag

Schrijf de verhouding op van 13 staat tot 39. Geef ook de bijbehorende breuk, het decimale getal en het percentage.

 

Uitwerking:

13 : 39 is de verhouding en deze moet je zo ver mogelijk vereenvoudigen, dit geeft 1 : 3.

De bijbehorende breuk is $$\frac{1}{3}$$.

Het decimale getal is 0,33.

Het percentage is 33,3%.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.