Basis 2 - opstellen van een lineaire formule

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis 2 - opstellen van een lineaire formule? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis 2 - opstellen van een lineaire formule

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis 2 - opstellen van een lineaire formule, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis 2 - opstellen van een lineaire formule
  • vergelijkingen toepassen
  • lineaire vergelijking opstellen
  • simpele formule opstellen

  Theorie

Uitdaging

In de wiskunde worden getallen vaak weergeven door letters. Hierdoor kan veel informatie worden gegeven zonder dat de daadwerkelijke getallen bekend hoeven te zijn. Rekenen zonder getallen klinkt misschien gek, maar zelfs met letters kun je rekenen!

In deze theorie leggen we je uit hoe je met behulp van letters kunt rekenen en zal je zien dat je met behulp van letters al snel kleine formules kan opstellen.

Methode

Rekenen met letters is zinvol als er geen getallen bekend zijn.

Een voorbeeld

Een kat weegt gemiddeld a kg. Yvonne weegt 8 keer zo veel.

Hoeveel een kat precies weegt is niet bekend, maar het gewicht in kg is vastgesteld met de letter a. Wat wel precies bekend is, is dat Yvonne 8 keer zo veel weegt als de gemiddelde kat.

Dus stel, de een kat weegt gemiddeld 4 kg, dan betekent dat dat Yvonne 8 x 4 = 32 kg weegt. En als een kat gemiddeld 6 kg zou wegen, dan betekent dat dat Yvonne 8 x 6 = 48 kg weegt.

Als we dus op basis van de gegevens willen opschrijven hoeveel Yvonne weegt, dan kunnen we zeggen dat Yvonne 6a kg weegt (dit is 6 vermenigvuldigt met a).

Een ander voorbeeld

Dorien's haar is x cm lang. Floor's haar is 14 cm langer.

In deze situatie is x niet bekend. Toch kun je zeggen dat het haar van Floor x + 14 cm lang is. Het is namelijk 14 cm langer dan het haar van Dorien, en de lengte van het haar van Dorien wordt aangegeven met x.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Het onbekende getal (wat je wilt weten) noemen we x.
  • Benoem en schrijf op wat je al weet uit de informatie.

  Voorbeeldvraag

a. Jaap en Jan zijn tweelingbroers. Samen zijn ze in totaal 44 jaar oud. Hoe oud is Jaap?

b. Philip gooit rode en blauwe ballen in een doos, in totaal 20 ballen. Hij gooit 3 keer zo veel blauwe ballen als rode ballen. Hoeveel rode ballen gooit Philip?

 

Uitwerking

a. Jaap is $$\frac{44}{2} = 22$$ jaar oud. Je lost dus eigenlijk de vergelijking op: 2x = 44.

b. Het aantal rode ballen = x. We weten dat het aantal blauwe ballen = 3x, want hij gooit 3 keer zoveel blauwe ballen als rode ballen in de doos. Het totaal aantal ballen = 20.

De vergelijking wordt dus:
Totaal aantal ballen (20) - blauwe ballen (3x) = rode ballen (x)
20 - 3x = x
20 = 4x
$$x = \frac{20}{4} = 5$$
Het aantal rode ballen is dus 5.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.